A jelöléssel kapcsolatos tudnivalók

Ezen az oldalon a megújult Zsoldos Péter-díjról és a díjra történő jelölés szabályairól olvasható információ.

Mikor alapították a díjat?

A Zsoldos Péter magyar sci-fi író (A viking visszatér, A feladat) nevét viselő elismerést 1997-ben alapította az Avana Magyar Tudományos Fantasztikus Művészetért Országos Egyesület és Salgótarján Megyei Jogú Városa. A céljuk a legkiemelkedőbb magyar sci-fi regények és novellák kiválasztása volt. 2020-ban Zsoldos Péter örökösei új alapokra kívánták helyezni a díjat, amit a továbbiakban nem az Avana, hanem a Zsoldos-család kezel.

Milyen művek kaphatják a díjat?

2020-tól a Zsoldos-díjat már nemcsak sci-fi írások, de fantasyk és más, a fantasztikumba tartozó alkotások (pl. weird, természetfeletti horror) is megkaphatják. A díjnak három kategóriája van: magyar regény, magyar novella és műfordítás. A díjon az előző évben december 1-ig, Magyarországon, illetve a magyar nyelvterületen megjelent műveket díjaznak. A december 1. után megjelenő művek automatikusan a következő évben publikált művek közé kerülnek és azokkal együtt jelölhetők.

Hogy áll össze a jelöltek listája?

A jelölési rendszerben a díj szervezői az olvasók jelölései alapján első körben összeálló listát küldik a hazai fantasztikus közélet és szakmai közösség tagjainak, akiknek szavazatai nyomán áll össze a legtöbb jelölést kapó művekből az ún. shortlist – a szavazatok alapján minden kategóriában maximum 6-6 mű kerülhet a shortlistre.

Az összes jelölt mű felkerül az oldalra?

Nem, csak azok a művek szerepelnek a díj honlapján, amik végül felkerülnek az adott kategóriák shortlistjére.

A jelölők nevei nyilvánosak?

A jelölést leadó olvasók adatai nem nyilvánosak. Azoknak a neve, akik a második körben felkérésre kerültek és adtak le jelölést (nem feltétel minden kategóriában jelölést küldeni), hozzájárulás esetén felkerül az adott évi shortlisthez. A jelölők azon a néven szerepelnek, amit előzetesen megadnak a szervezőknek (szerzői név, internetes nicknév stb.) A jelölésre felkért, de azt el nem fogadó személyek nevei nem nyilvánosak, a szervezők a felkértek listáját bizalmasan kezelik.

Jelölhetők magánkiadásban megjelent művek?

Az utóbbi évtizedekben folyamatosan átalakuló könyvpiaci helyzet és új platformok megjelenése okán a fantasztikummal foglalkozó szerzőknek egyre több, a hagyományos könyvkiadástól eltérő lehetőségük van a megjelenésre. A díj szervezői nem szeretnék kizárni az értékes műveket azok megjelenési formája miatt, ugyanakkor fontosnak tartják, hogy a jelöltek elérhetőek legyenek a közönség számára. Minden olyan mű jelölhető, amely digitális, vagy nyomtatott kiadásban elérhető a nagyközönség számára.

Jelölhetők online vagy e-könyvben megjelent művek?

A díjra a print megjelenés mellett e-könyvben kiadott művek is jelölhetők. Novellák esetében print vagy online folyóiratokban, antológiákban, önálló kötetben vagy rövidprózát közlő portálokon publikált írások jelölhetők.

Jelölhetők ifjúsági művek?

Igen, nincsenek kizárva az ifjúsági vagy young adult írások. Ugyanakkor a kisgyerekeknek, kiskamaszoknak szóló művek megmérettetésére talán nem ez a díj a legalkalmasabb.

Jelölhetők osztott világba írt magyar művek (M.A.G.U.S., Mysterious Universe stb.)?

Igen, a jelölésből nincsenek kizárva azok a művek, amik már valamilyen, más szerző által megalkotott fiktív világhoz íródtak.

Jelölhetők novella- vagy képregényfordítások?

A műfordítás kategóriában csak regények fordításai jelölhetők, összevethetőségi szempontok miatt. Novella- vagy képregényfordításokat a szervezők nem vesznek figyelembe

Visszavonhatók a jelölések?

Igen, a mű szerzőjének, fordítójának vagy kiadójának kérésére a jelölést töröljük. Kérjük az érintetteket, hogy a visszavonást a shortlist nyilvánosságra hozatala után legkésőbb 15 napon belül jelezzék a szervezők felé. A visszavonás csak az adott jelölést érinti, nem vonatkozik automatikusan a következő évre (pl. egy kiadó könyvei jelölhetők lesznek máskor).

Ki dönt a győztes művekről?

A jelölések után a szervezők által felkért héttagú zsűri dönt a legjobb művekről. A zsűri tagjai fantasztikummal foglalkozó irodalmárok, irodalomkritikusok, kutatók, egyetemi oktatók, akik titkos, írásbeli pontozás alapján döntenek. Nem lehet zsűritag, aki Magyarországon aktív író, szerkesztő, fordító vagy fantasztikummal foglalkozó könyvkiadó munkatársa. A zsűri tagjairól itt olvashat részletesen.

Létezik közönségdíj?

Igen, a díjnak van ilyen kategóriája, ebben a shortlistre került magyar regények közül választhatnak az olvasók.

Mikor hirdetik ki a győzteseket?

A díjat a névadó, Zsoldos Péter születésnapján, minden év április 20-án adják át.

Milyen díjazás jár a kiemelt műveknek?

A Zsoldos-díjat elnyert szerzők és fordítók az író barátja, Józsa Bálint szobrászművész kisplasztikájának egy-egy bronz másolatát kapják kézhez a díjátadón. Emellett a díjazott művek – a közönségszavazás nyerteseivel együtt – a Libri Könyvkereskedelmi Kft. promóciós csomagjának előnyeit élvezhetik az adott évben. Jelenleg a Zsoldos-díjjal pénzjutalom nem jár.

Készül-e utólagos értékelés a jelöltekről?

A díj zsűrijének nem feladata a jelölt művek nyilvános, írásos értékelése. A díjátadón elhangzó, a zsűri által díjazott művekről készült laudációk nyilvánosak a honlapon. A szervezők ugyanakkor nem zárkóznak el attól, hogy a zsűritagok máshol, a jelöltekről megjelenő írásait megosszák a közösségi oldalukon.

Milyen szervezet dolgozik a díjon? Valamilyen állami szervezet, esetleg könyvkiadó támogatja a díjat?

A Zsoldos-díjat a Zsoldos-család, valamint magánszemélyek szervezik. A díj deklaráltan független kíván maradni irodalmi szervezetektől, intézményektől és könyvkiadóktól, ugyanakkor nyitott a támogató és médiapartnerek felé – a Libri Könyvesboltok például ilyen konstrukcióban nyújt támogatást. Ezen túl sem állami, sem magánszervezetek (pl. könyvkiadók) nem állnak semmilyen viszonyban a megújult Zsoldos-díjjal. A díj anyagi forrásokkal nem rendelkezik, a szervezők és a zsűri önkéntes alapon végzi a tevékenységét, a díjjal járó egyéb költségeket a Zsoldos-család fedezi.

Hol találom a korábban díjazott művek listáját?

A 2020-as és 2021-es, valamint a 2022-es díjazottak listája mellett az Avana Egyesület által díjazott művek listája ezen az oldalon olvasható.

Van a díjnak Facebook, illetve Moly oldala?

Igen, Zsoldos Péter és a róla elnevezett díj hivatalos Facebook oldala itt található. Moly.hu profillal a díj jelenleg nem rendelkezik.

Hová fordulhatok a felmerülő kérdéseimmel?

Bármilyen, a díjjal kapcsolatos kérdésre a zsoldosdij[kukac]zsoldospeter[pont]hu címen kaphat választ az érdeklődő a díj szervezőitől, vagy küldhet üzenetet a Facebook oldalon is.