Zsoldos-díj

Zsoldos-díj
Zsoldos-díj, Józsa Bálint szobrászművész munkája

A díjat az író halálának évében, 1997-ben alapította az Avana Egyesület és a Zsoldos-család, Salgótarján városának támogatásával, amely a HungaroConnak és az azon megtartott díjátadónak is otthont adott 2015-ig. (Az egyesület díjazottjai és a zsűri névsora itt található.) A Zsoldos-család 2020-ban átvette a díj gondozását az egyesülettől, és egy szakmai testületre támaszkodva új alapokra helyezte.

A megújult díjat 2021. április 20-án, az író születésnapján adták át először, külön a 2020-as és a 2021-es díjat az előző évek legkiemelkedőbb alkotóinak – immár nemcsak regény és novella, hanem műfordítás kategóriában is. A legfontosabb változás azonban a zsánert érinti: a science fiction mellett a fantasy és a fantasztikum más területén megjelenő művek is nevezhetők lesznek. 

A szakmai zsűri a korábbi öt helyett hét főből áll: Benczik Vera, H. Nagy Péter, Keserű József, Makai Péter Kristóf, Szabó István Zoltán, Szilárdi Réka és Takács Bogi választja majd ki a shortlistre kerülő magyar szerzők regényei, novellái, valamint regényfordítások közül a díjazottakat. A shortlist összeállítása során a szervezők több tucat szakember jelöléseit veszik figyelembe, emellett pedig az olvasók számára is lehetőséget biztosítanak szavazásra.

A díjjal kapcsolatos szakmai döntéseket a Zsoldos-család képviselőjével egyeztetve egy tanácsadó testület hozza, amelynek tagjai Gaborják Ádám, Szilárdi Réka és Takács Gábor. A díj irodalmi szervezetektől, kiadóktól és intézményektől független.

A díj megújulásának kapcsán készített interjúk:

Merre tart a Zsoldos-díj (Spekulatív Zóna)

Merre tart a Zsoldos Péter-díj (SFmag)

Szakmai zsűri

Benczik Vera

Irodalmár, az ELTE BTK Amerikanisztika Tanszékének adjunktusa. Gyerekkora óta szenvedélye a science fiction, szakdolgozatát és doktori disszertációját is Ursula K. Le Guin munkásságából írta. Amerikai és kanadai irodalom- és kultúrtörténet témájú kurzusok mellett gyakran tart olyan szemináriumokat, melyek a science fiction vagy a populáris kultúra egy szeletét járják körbe. Jelenlegi kutatásai főképp a posztapokaliptikus történetek metaforikus térhasználatára összpontosítanak.

H. Nagy Péter

1967-ben született Budapesten, irodalomtörténész, szerkesztő, popkultúra-kutató. Az ELTE magyar nyelv és irodalom szakán végzett, a Comenius Egyetemen doktorált. A Pécsi Tudományegyetemen oktatott, majd a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Karán volt kutató. Jelenleg a Selye János Egyetem Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékének adjunktusa. Az Eruditio – Educatio főszerkesztője, a Prae tudományos szerkesztője, a Parazita könyvek sorozatszerkesztője. Turczel-díjas tudománynépszerűsítő, az MA Populáris Kultúra Kutatócsoport alapító tagja. Több mint húsz önálló könyve jelent meg, publikációinak száma meghaladja az ezret. A kilencvenes évek óta foglalkozik a spekulatív fikció különböző változataival, elsősorban a sci-fivel, melyről számos elismert tanulmánya és könyve tanúskodik. Érsekújváron él.

Keserű József

A komáromi Selye János Egyetem Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékének docense, az MA Populáris Kultúra Kutatócsoport alapító tagja. 2009-ben doktorált irodalomtudományból az ELTE-n, majd 2016-ban habilitált a Pécsi Tudományegyetemen. Korábbi érdeklődési területei (irodalomelmélet, kortárs irodalom, filozófia) az utóbbi években – nem függetlenül a Selye János Egyetemen kialakult nyitott szellemi légkörtől – újabbakkal (populáris irodalom és kultúra) bővültek. Jelenleg főként a spekulatív fikciós műfajok inter- és transzmediális vonatkozásaival, valamint a fantasztikus világok építésének kérdéseivel foglalkozik. Megjelent kötetei: Mindez így: Tanulmányok, kritikák 1999–2009 (2009), Az össze nem függő parkok (2011), Bevezetés az irodalomtudományba (2016).

Interjú a Próza Nostrán

Dr. Makai Péter Kristóf 

Irodalomtudós és -kritikus, 2020 márciusában fejezte be posztdoktori kutatását a växjöi Linné Egyetemen, ahol az Intermediális és Multimodális Kutatócsoport tagjaként a darwini evolúció kommunikációját kutatta tudományos ismeretterjesztő és művészi alkotásokban. Jelenleg szabadúszó kutató Svédországban, legújabb munkáit Tolkien és a játékok kapcsolatáról, valamint a Disco Elysium elbeszéléstechnikájáról írja. Doktori címét a Szegedi Tudományegyetemen Irodalomtudományi Doktori Iskolájában szerezte meg, disszertációja az autizmus irodalmi ábrázolásait és kognitív irodalomtudományi jelentőségét vizsgálta. Kritikusként az Ekultura.hu, Endless.hu, ill. a Próza Nostra online portálokon jelentek meg írásai a kortárs SF/F, a digitális és populáris kultúra témakörében, valamint szépirodalmi alkotásokról. Műfordítóként több hazai kiadónak dolgozott, illetve szakfordítóként az Élményakadémia munkáját segítette. 2013 óta a Mensa HungarIQa tagja. Elvégezte a Wine and Spirits Education Trust Level 3 borismereti tanfolyamot, borújságíróként cikkei a Vinoport.hu oldalon jelentek meg. Szenvedélyes játékos és túrázó, szabadidejében az Országos Kéktúrát járja.

Szabó István Zoltán (Steve)

Törökszentmiklóson született, 1983-ban. A Próza Nostra alapító-főszerkesztője, irodalomkritikus, fordító. A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán tanult. Doktori tanulmányait az Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszéken végezte, disszertációját William Gibson technikafelfogásáról írta. Jelenleg egy kaliforniai IT cégnél technical writer. 2004 óta foglalkozik újságírással és szerkesztéssel. Írásai az Élet és Irodalomban, a Tiszatájban, az Opusban és a prae.hu-n jelennek meg. A zsánerirodalom, a pop- és reklámkultúra, valamint a technikafilozófia áll érdeklődése középpontjában. Szereti a fantasztikus irodalmat, a szerepjátékot, és a motorozást. Odavan a macskákért. 

Szilárdi Réka

Bár eredetileg űrhajós-csillagász szeretett volna lenni, most a Szegedi Tudományegyetem Társadalomtudományi Intézetének adjunktusa, az MTA-SZTE Convivence Vallási Pluralizmus Kutatócsoport tagja. Magyar nyelv és irodalom, valamint vallásszociológia szakon végzett az egyetemen, majd 2013-ban doktorált narratív pszichológiából a Pécsi Tudományegyetemen, majd ugyanitt habilitált 2018-ban.
Tanít Szegeden, Pécsen, alkalmanként Budapesten és Kolozsváron.
Érdeklődési területei: narratív pszichológia, irodalmi fantasztikum, identitáskonstrukció, popkultúra, utópiák és disztópiák.
2006 óta tart a science fictionről és társműfajairól egyetemi kurzust, hisz a hálózatosodásban, barátaival és egykori hallgatóival állandóan közös projekteken töri a fejét.

Interjú a Próza Nostrán

Takács Bogi

Angolul író magyar SF-szerző, szerkesztő és kritikus.

2014 óta az Egyesült Államokban, Kansasben él. Bogi írásai olvashatóak a Clarkesworld, Lightspeed, Uncanny, Strange Horizons magazinokban és még sok más folyóiratban és kötetben. Bibliográfiája itt található . Bogi 2018-ban a Lambda-díj, a legnagyobb angol nyelvű LMBT+ irodalmi díj nyertese és a Locus-díj döntőse a Transcendent 2: The Year’s Best Transgender Speculative Fiction 2016 antológia szerkesztéséért. Önálló novelláskötete, a Trans Space Octopus Congregation 2020-ban szintén a Lambda-díj döntőjébe jutott. Bogi 2011 óta blogol kortárs angol nyelvű SF-irodalomról, és 2020-ban elnyerte a Hugo-díjat Best Fan Writer kategóriában. Bogi nem bináris nemű, zsidó, az autizmus-spektrumon található, és sokat beszél a polipokról. Patreon / Twitter / Instagram: bogiperson.

Interjú a Próza Nostrán

Tanácsadó testület

Gaborják Ádám

1983-ban született Kecskeméten. Tanulmányait az SZTE BTK-n végezte, majd ugyanitt volt az irodalomelméleti doktori iskola hallgatója 2011-ig. Ez idő alatt kortárs magyar irodalommal és populáris kultúrával foglalkozó előadásokat és szemináriumokat tartott különböző szakokon. 2006-tól rendszeresen szervez kulturális rendezvényeket, könyvbemutatókat, irodalmi táborokat és fesztiválokat. A zsánerirodalommal foglalkozó Próza Nostra főszerkesztő-helyettese. 2012 és 2017 között a József Attila Kör (JAK) elnöke. 2017-től a Margó Fesztivál szervezői csapatának a tagja, valamint a Világok Találkozása (ViTa) zsánerirodalmi rendezvénysorozat egyik kezdeményezője és szervezője. 2019-től az Európa Könyvkiadó szerkesztője. Megtalált helyed címmel 2013-ban jelent meg kritika- és tanulmánykötete.

Takács Gábor

Szerkesztő, kritikus. 1987-ben született Nyíregyházán, mesterdiplomáját a Szegedi Tudományegyetem bölcsészkarán szerezte. Az utóbbi 15 évben több online portálon jelentek meg írásai a fantasztikus irodalomról és filmről, jelenleg a Próza Nostra és az Ekultura.hu munkatársa. A Világok Találkozása rendezvénysorozat társszervezője, valamint az SFF Vektor nevű kezdeményezés ötletgazdája és koordinátora. Budapesten él, a GABO Könyvkiadóban dolgozik ekönyv- és felelős szerkesztőként. Szabadidejében science fiction könyvek olvasása és különböző szempontú elemzése mellett újabban szobanövények gondozásával foglalkozik.

A díj tanácsadó testületének harmadik tagja Szilárdi Réka.

A Zsoldos-család képviselője

Zsoldos Dávid

Kulturális menedzser és médiaszakember, a Papageno alapító-ügyvezetője. 1975-ben Budapesten született, Zsoldos Péter harmadik gyermekeként. A Zeneakadémián zongoraművészként és zenetörténészként diplomázott, alapítója volt a Fideliónak, a Klasszik Rádiónak és a Müpa Magazinnak, számos produkcióban vett részt a Sziget Fesztiváltól a Primissima Gálaestekig. A Müpa zenei szerkesztője, az Operaház tanácsadója, a Magyar Zenei Tanács elnökségi tagja, rendszeres előadója a hazai kulturális menedzsment-képzéseknek. A Jeunesses Musicales International alelnökeként és az Európai Zenei Tanács elnökségi tagjaként két jelentős nemzetközi szervezet munkájában is részt vesz.