Zsoldos-díj

Zsoldos-díj

A díjat az író halálának évében, 1997-ben alapította az Avana Egyesület és a Zsoldos-család, Salgótarján városának támogatásával, amely a díjátadónak otthont adó HungaroConnak is otthont adott 2015-ig. A Zsoldos-család 2020-ban átvette a díj gondozását az egyesülettől. és egy szakmai testületre támaszkodva új alapokra helyezte.

A megújult díjat 2021. április 20-án, az író születésnapján adják át először, külön a 2019-es és a 2020-as év legkiemelkedőbb alkotóinak – immár nemcsak regény és novella, hanem műfordítás kategóriában is. A legfontosabb változás azonban a zsánert érinti: a science fiction mellett a fantasy és a fantasztikum más területén megjelenő művek is nevezhetők lesznek.

A szakmai zsűri a korábbi öt helyett hét főből áll: Benczik Vera, H. Nagy Péter, Hegedűs Orsolya, Keserű József, Dr. Makai Péter Kristóf, Sohár Anikó és Szilárdi Réka választja majd ki a shortlistre kerülő hat-hat regény és fordítás, valamint tizenkét novella közül a díjazottakat. A shortlist összeállítása során a szervezők nemcsak több tucat szakember jelöléseit, de az olvasók szavazatait is figyelembe veszik majd.

A díjjal kapcsolatos szakmai döntéseket a Zsoldos-család képviselője a zsűrivel és hazai szakemberekkel egyeztetve hozza. A díj irodalmi szervezetektől, kiadóktól és intézményektől független.